Jeśli chcesz kupić kiszonki warzywne, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański smakołyk, rzadko wykorzystywany w pozostałych rejonach świata. Jednakże domowe kiszonki lubiane są nie tylko w Europie, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.
Kwaszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych
Historycy potwierdzają, iż metoda konserwowania pokarmów przez ich zanurzenie w soli, w zlewie z octu lub w solance, znana jest ludziom od przeszło 4 tysiącleci. Proces ten przypuszczalnie nie pochodzi nawet z Europy, a z rejonu antycznej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której się je zanurza, utrudnia rozwój bakterii gnilnych. Parę wieków wstecz była to świetna metoda, żeby wydłużyć okres przydatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa nawet o kilkanaście tygodni. W wyniku tego pojawił się obyczaj produkowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kwaszonki od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Wyróżniają się one między innymi sporą zawartością witaminy C, dlatego żeglarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu szkorbutu. Ciekawostką jest, że w naszym języku kwaszone przetwory z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z słonecznika i buraka cukrowego.
W innych rejonach świata kiszonki mają różny smak
Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni w zasadzie na całym świecie, nawet w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie cieszy się większą popularnością. Jednak ogórki kiszone są tam bodajże wyjątkowo lubianym składnikiem kanapek, hot-dogów oraz hamburgerów. W naszym kraju obok ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. cebulę, pomidory oraz owoce (np. śliwki), a niekiedy nawet jaja.
Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się bazą bądź istotnym dodatkiem do tysięcy potraw lokalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie krajach świata, bowiem zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek wyprodukowany wedle standardowego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten wyprodukowany np. w USA.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]