Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Kup kiszoną kapustę na artmankiszonki.pl.

Wyjątkowy smak kapusty kwaszonej jest znaczącą częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu dań i każdy Polak bardzo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, bo kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – czemu warto jeść?

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bowiem te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które wynaleziono w wyniku szukania przez człowieka metody na kilkumiesięczne magazynowanie pożywienia. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez parę miesięcy. Kiedyś konsumowanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów czy witamin, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli dzisiaj. A wypada podkreślić, że w kapuście kwaszonej jest sporo substancji istotnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B1, B6, B12). Prócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. wapnia, magnezu i probiotyków. Równocześnie to żywność o niskiej wartości kalorycznej, wobec tego zaleca się jej spożycie osobom myślących o schudnięciu.

W jakich potrawach wykorzystuje się kapustę kwaszoną?

Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako główny element dań, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną przeważnie spożywa się ją w formie surówki z siekaną cebulką lub tartą marchwią, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też artykuł, który rewelacyjnie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, stąd robi się z niej farsz do pierogów, łazanek i krokiecików. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak czy bigos.

Generalnie każdy kucharz posiada swój sposób na kiszoną kapustę, lecz współcześnie raczej rzadko zakwasza się ją w domu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia produktów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w małych oraz dużych opakowaniach bez trudu dostać można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]