Zobacz, gdzie zamówić barszcz czerwony z koncentratu w butelce.
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą spożywamy zwykle podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych potraw.
Barszcz czerwony to zupa wszechstronna
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość sycącą potrawą. Lecz właśnie jego kwaśny, a równocześnie nieznacznie słodki aromat powoduje, iż bardzo dobrze łączy się on z innymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – jedni wrzucają weń uszka z mięsem, kapustą lub grzybami, inni wolą w nim jajo na twardo, kiełbasę i ziemniaki. Barszcz czerwony to nie tylko strawa obiadowa, lecz też apetyczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy rewelacyjnie pasuje do chrupiącego krokiecika z pieczarkami czy bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.
Wypada wspomnieć, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bowiem zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również dużo żelaza, przez co rekomenduje się go osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem nierzadko je się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak
Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia to danie. Jedni dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby podbić naturalny słodkawy aromat buraka, inni uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo ma więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przyszykować na własną rękę, jednak okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]