Jeśli potrzebujesz soku z buraka kiszonego, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Od wieków w rodzimej kuchni używa się kwaszonych warzyw. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – duże ilości minerałów oraz witamin
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest kwaskowaty, ale nadzwyczaj zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy K, A, C oraz E, jak również przeróżne minerały, jak np. wapń, żelazo i fosfor. Wiele osób miewa problem z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, lecz zaleca się spożywać go cyklicznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy oraz wspomaga trawienie, a więc może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się także anemikom. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie warto nadużywać – wystarczy wypijać maksymalnie 250 ml soku na dzień.
Gdzie kupić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?
Kolejnym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania, a który pijemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność: wyostrza koncentrację, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie redukuje poziom cholesterolu we krwi. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, by przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym markecie lub zamówić online na stronie producenta. Pamiętaj jednak, iż tego typu soki trzeba przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]