Dowiedz się więcej o żurku śląskim na https://tinyurl.com/yjycbsmd.
Obecnie z rzadka już zjadamy obiady składające się z dwóch dań. Przez ciągły braku czasu, co wywołuje pragnienie błyskawicznego nasycenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które uprzednio serwowane były najczęściej jako to większe danie. Jednak typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli osobiście gotujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas stanowią one stałą pozycje w menu bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo podawane w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały a żurek – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi w mące
Kiedy zapyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to momentalnie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie widzi podstawowej różnicy między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przygotowuje się z zakwasu z mąki pszennej, z kolei żurek – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, chociaż należy dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa odzwierciedla indywidualne preferencje i wprawę kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, że do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów i włoszczyzny. Zabiela się go też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bo w ramach tej grupy zup można wyróżnić trzy warianty:
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem i pieczywem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur przygotowywany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.
Baza na barszcz biały i żur? Zrobić samemu czy kupić?
Preparacja zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy nie jest trudne, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci znajduje się kilkanaście przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednak samodzielnie przygotowany zakwas trzeba zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, jeżeli ochota np. na barszcz biały zaatakuje was niespodziewanie, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których zrobimy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]